Severoafrické jehněčí s lilkem, cizrnou a kuskusem - Jarka
ingredience na 4 porce
150g cizrny, večer předem namočit
2 velké lilky
10 velkých rajčat, spařených a oloupaných nebo rajčatová passata
4 jehněčí řízky, můžou být nakrájené na menší kusy (případně nahradit kvalitním hovězím)
čerstvé feferonky (popř. sušené)
česnek
čerstvý kořen zázvoru
olivový olej, sůl, pepř
římský kmín, koriandr, muškátový oříšek
nebo lze použít nějakou arabskou směs koření, já mám směs Hilba - zázvor, hřebíček, pepř, sůl
čerstvá nasekaná petrželka a koriandrová nať (není nutná, ale je dobrá)
kuskus jako příloha
Namočenou cizrnu propláchnout v čisté vodě a povařit nejlépe v papiňáku cca 45 minut. Musí být měkká, ale neměla by se rozpadat.
Jehněčí obalit ve směsi nadrcených koriandrových semínek, kmínu, muškátového oříšku, pepře a soli (nebo arabské směsi), zprudka osmahnout na olivovém oleji do zlatova.
Přidat lilek a pár minut restovat, pak přidat česnek, zázvor, feferonky a ještě pár minut dusit.
Zalít rajčatovou omáčkou či přidat krájená rajčata, zmírnit oheň a pod pokličkou dusit zhruba hodinu.
Uvařenou scezenou cizrnu přidat na posledních 5-10 minut, aby se prohřála.
Ozdobit nasekanou koriandrovou a petrželovou natí (pokud máte) a podávat s uvařeným kuskusem.
Dobrou chuť.