Podzimní menu s vínem (Borek 6.9.2012)
Kuře načerveno s vinnými hrozny
Budete potřebovat:
4 ks kuřecí stehýnka vykoštěná bez kůže (mohly by být i kuřecí paličky, nebo kuřecí prsa, dle libosti), 1 ks červenou cibuli, 300ml červené víno (lépe nějaké trochu kvalitnější, já vařila s levnějším Bordeaux, zbytek se může vypít), 1 lžíce mascarpone (nebo cokoliv podobného na zjemnění omáčky na konci vaření, myslím, že stačí smetana, ale pozor aby to moc nezředilo omáčku), 3 lžíce červeného pesta (já použila "Red pesto" se značkou Tesco), 120 g modrých vinných bobulí (rozpůlit a vypeckovat), sůl, pepř, máslo, olivový olej.
Postup
V kastrolu (nějaký, který se pak dá strčit do trouby, nebo je vhodný na dušení) rozehřejte olivový olej a osmahněte v něm kuřecí maso aby se zatáhlo. Vyjměte, dejte sttranou. Vložte kousek másla, vsypte na kolečka (nebo klasicky) nakrájenou cibuli, přidejte pesto a na mírném ohni opékejte asi 3 min dokud cibulka nezměkne (nemusí zhnědnout). Pak přilijte víno a trochu vody (až 300 ml, ale záleží na tom kolik vody si pustí kuře, přilévejte pomalu). Do pánve přidejte maso, osolte, opepřete. Duste 20-30 min s otevřenou pokličkou (aby byla omáčka dostečně hustá, nebo dejte zapéct do trouby. Do hrnku odeberte trochu omáčky, rozmíchejte v ní mascarpone (nebo smetanu), promíchejte s obsahem v kastrólu, přisypte rozpůlené modré hrozny, nechte prohřát a podávejte. (Kuřátko načerveno fotografovala Janík)
Podávejte s rýží (nebo pilafem), popř. s rozpečenou bagetou. Asi by k tomu šly i pečené brambůrky, ale bylo by to možná až zbytečně těžké jídlo.
Další verze by mohla být se zeleným pestem, bílým vínem a bílými vinnými hrozny, ale to jsem nezkoušela.
Waldorfský salát
3-4 jablka oloupaná a nakrájená na plátky, 3-4 nastrouhané stonky řapíkatého celeru, nasekané vlašské ořechy podle chuti. Na zálivku: 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžička medu, 2-3 lžíce citrónové šťávy (lehčí verze by asi mohla obsahovat jogurt, ale trochu to změní chuť).
Postup
Smíchejte jablka, celer a oříšky. Připravte zálivku, spojte majonézu, zakysanou smetanu a med, pak přimíchejte citronovou šťávu. Smíchejte zálivku s jablky a celerem, nechte vychladit. Lze dozdobit půlky červených či bílých hroznů, nebo třeba přisypat různá další semínka a sušené ovoce (např. brusinky, slunečnicová semínka, lískové ořechy, mandle, rozinky).